Zvažujete, že se letos zapojíte do činnosti Rysích a Vlčích hlídek, ale uvítali byste více informací, o tom, co vás čeká? Podrobnější představu o naší práci získáte na našich webových stránkách selmy.cz, kde najdete sekci Zapojte se – Vlčí a Rysí hlídky. Níže jsme pro vás navíc připravili odpovědi na nejčastější otázky ohledně hlídek. Snad tím vysvětlíme jakékoliv pochybnosti a setkáme se společně na některém ze školení pro nové dobrovolníky. Některé termíny letošních školení už jsou zaplněné, tak se přihlašte co nejdříve!

Kdo jsou dobrovolníci Rysích a Vlčích hlídek?

Jsme velmi různorodá skupina – věkově, povoláním, i názory. Nemáme žádné požadavky na vzdělání nebo zaměření našich dobrovolníků. Důležitý je zájem o problematiku ochrany velkých šelem, ochranu přírody a pohyb v přírodě. Mezi našimi dobrovolníky jsou studenti, absolventi škol, lidé různých profesí i věkových skupin, kteří chtějí získat praxi a trávit aktivně volný čas. Setkáte se u nás také s seniory a seniorkami, kteří chtějí aktivně trávit volné víkendy. Zapojují se jak místní obyvatelé, kteří chtějí sami zjistit, jak je to s velkými šelmami v oblasti jejich bydliště, utvořit si vlastní názor a získat informace, ale také lidé ze vzdálenějších měst, kteří chtějí třeba na víkend „někam ven“ a spojí tak příjemné s užitečným.

Pokud se našich dobrovolníků zeptáte, proč se připojili k hlídkám, většinou jejich odpověď zní: „V horách nebo v lese jsem pořád, rád/a trávím čas v přírodě a tato aktivita mi dává smysl, protože můžu svoje výlety a toulání spojit s něčím užitečným a pomoci s monitoringem velkých šelem.“

Takže bez obav, určitě se mezi námi potkáte s někým „se stejnou nebo podobnou krevní skupinou“.

Úvodní seminář Vlčích a Rysích hlídek 2023. Foto: Jana Kloučková Kudrnová

Jak probíhají víkendové akce hlídek?

Po absolvování školení máte možnost s námi jezdit na víkendové dobrovolnické akce. Na nich se scházíme v pátek v podvečer většinou již v menší počtu – zhruba 5-10 dobrovolníků. Akci vede zkušený koordinátor, který zodpovídá za organizaci akce a koordinaci terénního monitoringu. Do terénu vyrážíme v menších skupinách - po 2-3 lidech, abychom během víkendových pochůzek pokryli co největší území v okolí základny. Vyrážíme v sobotu i v neděli. Akce končí v neděli odpoledne podle časových možností účastníků tak, aby se každý zvládnul vrátit bez komplikací domů. 

Kromě toho řada našich dobrovolníků a terénních pracovníků vyráží “do terénu” také individuálně, o víkendech či v pracovních dnech, dle svých časových možností. I taková pomoc je velmi vítána a umožňuje využít například lepší podmínky pro stopování či pokrýt oblast, kde společné akce hlídek většinou nejsou organizovány.

Pokud absolvuji školení například na Brdech, můžu poté jezdit na akce hlídek v jiné části republiky?

Ano,  je možné jezdit kamkoli po republice. Program školení je ve všech částech republiky velmi podobný. Přehled plánovaných akcí Rysích a Vlčích hlídek včetně všech podrobností k organizaci a ubytování je dostupný hlídkařům v uzavřené členské sekci.

Úvodní seminář Vlčích a Rysích hlídek 2023. Foto: Jana Kloučková Kudrnová

Musím po absolvování školení jezdit na víkendové akce hlídek?

Preferujeme, pokud se po absolvování školení aktivně zapojíte do činnosti hlídek. Kromě terénního “hlídkaření” uvítáme v letních měsících pomoc také s organizací informačních stánků o velkých šelmách či různých pracovních brigádách na našich terénních základnách. Zároveň ale nemáme žádné minimální požadavky na účast na společných akcích.

Můžu na akce hlídek jezdit s dětmi?  

Záleží vždy na konkrétní akci, možnostech základny a koordinátorovi. Některé akce bývají vypsány přímo pro rodiče s dětmi. Na úvodních školeních doporučujeme účast dětí (v doprovodu rodičů) nejdříve od věku 10 let vzhledem k náročnosti programu.

Úvodní seminář Vlčích a Rysích hlídek 2023. Foto: Jana Kloučková Kudrnová

Jaké vybavení budu potřebovat, pokud se rozhodnu zapojit se aktivně jako dobrovolník Rysích a Vlčích hlídek?

Žádné zvláštní vybavení není třeba, postačí vhodné oblečení, obuv a vybavení do přírody a mobilní telefon s fotoaparátem a GPS. Pokud jsou v zimě potřeba sněžnice, je většinou možné si je po domluvě s koordinátorem akce půjčit (máme erární). 

Někdy využíváme terénní základny v podobě trampských či lesnických srubů, kde je nutné si topit dřívím v kamnech, nosit vodu ze studánky…Pokud máte rádi tuto romantiku na samotě v horách, určitě se bude hodit teplý spacák a vybavení na chladné večery a rána. Ale také využíváme základny, kde si dáte po návratu z terénu horkou sprchu a na chatě je plný komfort. Každý si tedy přijde na své a může vybírat dle svých preferencí a výbavy.

Mohu s sebou brát na hlídky psa? 

Do terénu ano, pokud se nejedná o citlivé lokality. Některé základny/ubytovací kapacity však neumožňují přítomnost psa, což plně respektujeme. Možnost s sebou mít na ubytování psa je vždy uvedena v popisu základny v členské sekci. Při přihlášení ale ještě doporučujeme o psovi raději informovat koordinátora akce.

Úvodní seminář Vlčích a Rysích hlídek 2023. Foto: Jana Kloučková Kudrnová

Uvidím na akcích hlídek rysa, vlka nebo medvěda?

Možné to je, někteří z našich dobrovolníků to štěstí měli. Obecně to ale nebývá pravidlem. Naším cílem je získat z terénu cenná data, která prozradí více o životě velkých šelem, ne zvířata přímo stopovat a rušit je v jejich přirozeném prostředí.

Proč vyrazit třeba na Brdy? 

Chráněná krajinná oblast Brdy a její širší území mohou být z hlídkařského pohledu zajímavé nejen co do výskytu vlka, ale i vzhledem k možnému výskytu rysa nebo kočky divoké. Vlk zde občas bývá zaznamenáván a pozorován, což potvrdily i záběry z fotopastí v roce 2023 a některé nálezy pobytových znaků. Rys byl v Brdech naposledy zaznamenán na fotopasti v roce 2020. Zvíře se tehdy nepodařilo lépe identifikovat. Na rozdíl od rysa Fabiána, který si sem v roce 2019 udělal výlet ze Šumavy. V okolí Dobříše se podařilo díky dobrovolníkovi hlídek zaznamenat i menší šelmu - kočku divokou. I přes všechna tato prokazatelná data však stále chybí dostatek informací z terénu, které by osvětlily zdejší život šelem, což může být výzvou právě pro vás, nové hlídkaře. 

Úvodní seminář Vlčích a Rysích hlídek 2023. Foto: Jana Kloučková Kudrnová

A co bych ještě měl/měla vědět?

Naši dobrovolníci jsou pojištění a děláme vše pro jejich bezpečnost na víkendových akcích. Pokud hrozí extrémní výkyvy počasí, akci rušíme nebo přesouváme do bezpečnějších lokalit. 

Máme hlídkařské desatero - pravidla, která dobrovolníci dodržují. Díky tomu probíhají dobrovolnické akce bez zásadních komplikací, se vzájemným respektem i respektem k dalším obyvatelům i návštěvníkům naší přírody.  

Pokud máte další dotazy k hlídkám, které jsme nezodpověděli, klidně se nám ozvěte na email vlci.hlidky@hnutiduha.cz.

Kontakt:

Barbora Černá

Barbora Černá

Koordinátorka Vlčích a Rysích hlídek


Za finanční podporu Vlčích a Rysích hlídek na Brdech děkujeme: