Vlčí a Rysí hlídky organizované Hnutím DUHA Šelmy se letos opět vrací s úvodními semináři pro nové dobrovolníky, které zahájí další monitorovací sezónu. Novinkou letošního roku je rozšíření o Brdy, kde se seminář konal naposledy v roce 2021. Vedle této oblasti se semináře už  tradičně uskuteční v Krušných horách, Beskydech, Javorníkách, Jeseníkách a na Šumavě. První seminář odstartuje už tento víkend.

Účastníci se během seminářů naučí základy o biologii a ekologii vlka, rysa a v některých lokalitách také medvěda a kočky divoké. Cílem seminářů  je nejen předat znalosti o ochraně těchto ohrožených druhů, ale především prakticky zapojit nové dobrovolníky do sledování jejich pobytových znaků v terénu. Vlčí a Rysí hlídky již 25. sezónu pomáhají monitorovat přítomnost velkých šelem na území České republiky a jejich činnost je nezastupitelná při sběru dat, např. pro genetické a potravní analýzy. Tyto informace jsou nezbytné pro výzkum a ochranu těchto vzácných druhů.

Úvodní seminář Vlčích a Rysích hlídek 2023. Foto: Jana Kloučková Kudrnová


Letos znovu v Brdech


Kromě tradičních lokalit, jako jsou Krušné hory, Beskydy nebo Šumava, se letos znovu otevřou dveře semináři v Brdech. „Tato oblast byla opětovně vybrána, protože i přes řadu dosud získaných prokazatelných dat tu vzhledem k rozloze území stále chybí dostatek informací z terénu, které by osvětlily zdejší život velkých šelem. To může být výzvou právě pro nové hlídkaře, především z řad místní veřejnosti,“ říká Barbora Černá, koordinátorka Vlčích hlídek.

Na seminářích se účastníci kromě teoretických přednášek mohou těšit na praktické stopování v terénu. Pod vedením zkušených mapovatelů se naučí, jak správně identifikovat stopy, jak odebírat vzorky pro analýzy a jak dokumentovat všechny nalezené důkazy o přítomnosti šelem. „Na seminářích klademe důraz na pochopení širšího kontextu ochrany přírody, který zahrnuje nejen samotné velké šelmy, ale i prostředí ve kterém žijí a místní obyvatele, se kterými sdílí stejný životního prostor,“ dodává Černá.

Úvodní seminář Vlčích a Rysích hlídek 2023. Foto: Jana Kloučková Kudrnová

Monitoring i ochrana před pytláctvím


Hlídky mají kromě monitoringu šelem také preventivní úlohu v ochraně těchto druhů. „Dobrovolníci pomáhají šelmy chránit před nelegálními aktivitami, jako je pytláctví, a šíří osvětu mezi místními obyvateli a turisty,“ vysvětluje Michal Feller, koordinátor Hnutí DUHA Šelmy. „Odebrané biologické vzorky, zejména trus a srst, jsou důležité pro genetické analýzy a napomáhají také lépe porozumět potravním zvyklostem velkých šelem,“ dodává.


Stále vysoký zájem veřejnosti


Zájem veřejnosti o účast ve Vlčích a Rysích hlídkách zůstává vysoký. Kapacity úvodních seminářů jsou každoročně rychle vyčerpány, a to nejen kvůli atraktivitě tématu, ale i kvůli možnosti aktivně přispět k ochraně přírody. Proškolení dobrovolníci se mohou zapojit po celý rok, ať už prostřednictvím společných akcí, nebo individuálního monitoringu v blízkosti svého bydliště.

Letos jsme se rozhodli opět uspořádat úvodní seminář v Brdech, protože chceme dát šanci novým zájemcům a zároveň dobrovolnickým monitoringem posílit tuto důležitou oblast potenciálního výskytu šelem,“ uzavírá Barbora Černá.

Barbora Černá

Barbora Černá

Koordinátorka Vlčích a Rysích hlídek

Michal Feller

Michal Feller

Koordinátor Hnutí DUHA Šelmy

Josefa Krausová

Josefa Krausová

Koordinátorka Rysích hlídek na Šumavě a v Pošumaví

Michal Bojda

Koordinátor Vlčích a Rysích hlídek v Beskydech

Zuzana Fišerová

Koordinátorka Vlčích a Rysích hlídek v Krušných horách

Martina Labudová

Martina Labudová

PR a média


Organizaci seminářů letos finančně podpořili: