TISKOVÁ ZPRÁVA EEB:
25.9.2024

25. září se většina členských států EU dohodla na přijetí návrhu Evropské komise [1], který snižuje ochranný status vlka podle Bernské úmluvy. Tento posun otevírá dveře k odstřelu vlků jako "řešení" škod na hospodářských zvířatech, což je v rozporu se závazkem Evropy chránit a obnovovat biodiverzitu.  Rozhodnutí bylo schváleno poté, co Německo na poslední chvíli nečekaně změnilo svůj postoj z abstence (zdržení se hlasování) na podporu. 

Tímto rozhodnutím se členské státy rozhodly ignorovat výzvy více než 300 organizací občanské společnosti a stovek tisíc lidí, kteří je vyzývali, aby se řídili vědeckými doporučeními a zvýšili úsilí o podporu soužití s velkými šelmami prostřednictvím preventivních opatření.

Přijetím návrhu Evropské komise členské státy také schvalují osobně motivovaná rozhodnutí, která převažují nad vědeckými důkazy, a umožňují předsedkyni von der Leyen využít svou politickou moc k osobní pomstě proti vlkům a k potěšení své zemědělské základny. Poté, co byl v roce 2022 tragicky zabit její poník Dolly vlkem, využívá svého vlivu k tomu, aby změnila legislativu EU prostřednictvím zákulisních dohod.

Toto rozhodnutí nejen podkopává desetiletí úsilí o ochranu, ale také představuje významný krok zpět pro to, co bylo považováno za jeden z největších úspěchů v ochraně přírody Evropské unie: návrat vlka z jeho skoro vyhynutí.

Vlci jsou přísně chráněni jak Bernskou úmluvou, tak Směrnicí o stanovištích EU, slouží jako klíčový druh nezbytný pro zdravé ekosystémy a biodiverzitu po celé Evropě. Oslabení jejich ochrany naruší probíhající obnovu populací vlků a ohrozí úsilí o podporu soužití mezi lidmi a velkými šelmami, a namísto toho bude upřednostněn krátkodobý přístup spočívající v jejich usmrcování.

Vědecké studie ukazují, že obnova vlků stále probíhá [2], a klíčové cíle jak Bernské úmluvy, tak Směrnice o stanovištích – obnova ohrožených druhů – zůstávají nedosažené. Kromě toho důkladná analýza Komise [3] potvrzuje, že neexistují žádné důkazy, že by odstřel snížil škody na hospodářských zvířatech.

Návrh byl formálně přijat na zasedání Rady EU 26. září, aby jej Evropská komise mohla předložit Stálému výboru Bernské úmluvy. EU podpoří tento návrh jako jednotný blok na posledním hlasování, které je naplánováno na prosinec.

Zdroj: EEB

Sofie Ruysschaert, referentka politiky obnovy přírody v BirdLife Europe: „Tím, že si Evropa vzala na mušku vlka, si sama střelila do nohy. Oslabení účinné legislativy EU na neopodstatněných základech plně podkopává důvěru v rozhodovací proces. Tím, že podléhá populistickým kampaním zastrašování a opouští fakta a pragmatická řešení, jak EU, tak německá vláda dále podkopávají evropskou demokracii a soudržnost. Dnešní výsledek hlasování oddaluje EU od konstruktivního úsilí chránit a obnovovat biodiverzitu Evropy.“

Agata Szafraniuk, hlavní právnička pro ochranu přírody v ClientEarth: „Sázky přesahují jen vlky, protože právní důsledky návrhu Komise mohou mít dalekosáhlé dopady. Bernská úmluva, která se vztahuje na celý evropský kontinent a nejen na členské státy EU, slouží jako zásadní ochrana proti snahám oslabit ochranu druhů podle práva EU. Odstranění této ochrany by mohlo výrazně narušit základy ochrany přírody EU.“

Florencia Sanchez Acosta, referentka pro biodiverzitu v EEB: „Toto rozhodnutí přichází právě ve chvíli, kdy Bernská úmluva minulý týden oslavila své 45. výročí. Je to smutná zpráva pro vlky, pro environmentální právo EU a znepokojivý vzkaz mezinárodní komunitě. Členské státy EU jsou nyní připraveny snižovat environmentální ochranu, což ohrožuje naše přírodní dědictví a jde proti mezinárodním závazkům EU podle Globálního rámce pro biodiverzitu. To je rozhodně rána pro důvěryhodnost EU, jen několik týdnů před COP16 Konferencí OSN o biodiverzitě.“

Sabien Leemans, vedoucí referentka pro politiku biodiverzity v Evropské politické kanceláři WWF: „Rozhodnutí snížit ochranný status vlka vysílá z Evropy katastrofální a ostudný signál, jen několik týdnů před zásadním zasedáním Úmluvy o biologické rozmanitosti (CBD) COP16. Jak můžeme žádat ostatní regiony, aby chránily svou biodiverzitu a žily s druhy jako jsou tygři, lvi nebo sloni, když nejsme schopni žít spolu s vlkem? Vzkaz, který dnes přichází z EU, je opravdu trapný: kážeme světu o ochraně, zatímco rozebíráme jeden z našich největších úspěchů v ochraně přírody za poslední desetiletí.“

Poznámky:

[1] Komise navrhuje změnit mezinárodní status vlků z „přísně chráněných“ na „chráněné“ na základě nových údajů o nárůstu populací a jejich vlivu.
https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_23_6752

[2] Populace vlků v EU mají nepříznivý nebo nedostatečný stav ochrany v šesti ze sedmi biogeografických regionů podle nejnovějších hodnocení provedených podle článku 17 Směrnice o stanovištích.

[3] Situace vlka (Canis lupus) v Evropské unii:
https://op.europa.eu/en/publication-detail/-/publication/5d017e4e-9efc-11ee-b164-01aa75ed71a1/language-en

Originální znění tiskové zprávy EEB: https://eeb.org/europe-weakens-wolf-protection-major-blow-to-science-and-biodiversity/


Pro více informací prosím kontaktujte:

Annick Hus, komunikační referentka pro biologickou rozmanitost, EEB

annick.hus@eeb.org