Vlčí smečky pohybující se na území Beskyd a Javorníků přivedly letos na jaře na svět potomky. Reprodukci potvrdily záběry z fotopastí, kde monitoring vlků v projektovém území Beskydy-Kysuce projektu LECA Interreg Central Europe provádí terénní pracovníci Hnutí DUHA Šelmy, Mendelovy univerzity v Brně a Štátné ochrany prírody SR. Vlci se do příhraniční oblasti vrátili už v devadesátých letech. První rozmnožování na česko-slovenském pomezí bylo potvrzeno až v roce 2019. 

Záběry, které se podařilo získat prostřednictvím fotopastí, jsou důkazem, že vlčí populace v karpatských pohořích v příhraniční oblasti s Polskem a Slovenskem se úspěšně rozmnožuje. Tyto informace z terénu jsou důležité nejen pro ochranu přírody, ale také pro monitorování a studium vlčí populace v této oblasti. 

V loňském i letošním roce jsme bohužel zaznamenali také úhyn dvou vlčic na slovenské straně Javorníků. V obou případech se jednalo o srážky s automobily. Stabilitu vlčí populace v západní části Karpat, tak jako i jinde, negativně ovlivňují zejména lidské aktivity, ať už se jedná o pytláctví, nebo dopravu. O to cennější je, že i letos se v těchto pohořích podařilo rozmnožování vlků potvrdit.

Dlouhodobý celoroční monitoring vlků nám dovoluje nahlédnout do života jednotlivých vlčích smeček, které se v Beskydech a Javorníkách vyskytují. Můžeme sledovat, jak se mění struktura jednotlivých vlčích rodin a v kterých oblastech se nejčastěji vyskytují. Víme tedy, že většina vlků se v rámci svých teritorií pohybuje na území více států. Pro stabilitu vlčí populace v daném území je třeba zachovat celoroční ochranu vlků, tak jako i v předchozích letech.” doplňuje Michal Bojda, terénní pracovník Hnutí DUHA Šelmy a Mendelovy univerzity v Brně.


Záběry z fotopastí, Beskydy 2024



I nadále sbíráme informace o výskytu velkých šelem v rámci celé České republiky. O svých nálezech pobytových znaků či pozorováních nás prosím kontaktujte na email selmy@stopy.cz. Případné škody způsobené velkými šelmami můžete hlásit na tel. 731 658 413 (na území CHKO Beskydy) nebo na tel. 733 158 393 (Moravskoslezský kraj, mimo CHKO Beskydy).

Aby nedocházelo ke škodám na domácích zvířatech, měli by chovatelé svá stáda v této oblasti zajistit kvalitním elektrickým ohradníkem, případně dobytek na noc zavírat do košárů či chléva nebo zvážit pořízení pasteveckých psů vhodného plemene. Je možné žádat o náhradu újmy za ztížené zemědělské hospodaření v důsledku opakovaného výskytu vlka. Chovatelé si také mohou požádat o dotace na preventivní zabezpečení a mají nárok na kompenzaci škod v případě vlčího útok.

Více informací o vhodném zabezpečení a možnostech dotací je k dispozici na webu www.ochranaovci.cz nebo na www.navratvlku.cz/.


                                          



Jiří Labuda

Terénní pracovník, Hnutí DUHA Šelmy

Michal Bojda

Terénní pracovník, Mendelova univerzita v Brně